VM-sølv til Veiby

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2015 -WRC Wales Rally (GB) - WRC 12/11/2015 to 15/11/2015 - PHOTO : @World

– Dette føles utrolig deilig, og er en stor lettelse, jubler Ole Christian Veiby, som sammen med kartleser Anders Jæger kjører en Citröen DS3 R3T, driftet av det finske teamet Printsport.

De kom til årets siste VM-runde i rally med en god porsjon selvtillit etter å ha vunnet sju av fartsetappene under Rally Spania sist. Og unggutten fra Kongsvinger fulgte opp allerede fra start i Wales. Han var fullstendig overlegen på fredagens etapper, og etter første dag hadde han sikret seg en ledelse på flere minutter. Bare en avkjøring eller tekniske problemer med bilen kunne frata ham den første seieren i en VM-runde.

– Det ble en ny utfordring for meg å kjøre to dager med så stor ledelse. Jeg hadde ikke råd til å gjøre noen feil, og kjørte midt i veien uten å ta noen som helst sjanser. På den aller siste prøven var det skikkelig dårlige forhold, og jeg lyttet til bilen for å høre om noe var feil. Jeg var livredd for at det skulle skje noe, sier han svært lettet etter at sølvmedaljen i JWRC – som junior-VM kalles – var sikret.

Årets sesong har vært lang og krevende. Ikke minst fordi han har konkurrert i to mesterskap, samtidig som han har vært avgangselev etter videregående skole. I rallycross-EM ble det bronse, og sølvmedaljen i junior-VM gjør han historisk med to medaljer fra to mesterskap samme sesong.

– Målet før sesongen var to medaljer. Jeg visste at det ville bli tøft, men likevel fullt mulig. Derfor føles det så utrolig godt å ha lyktes med målsettingen, understreker han.

19-åringen har virkelig tatt store steg denne sesongen. Allerede i sin debutsesong i rally-VM har han markert seg stort. Mot langt mer rutinerte førere, var han ubeskjeden nok til å blande seg inn i tetkampen allerede fra første VM-runde i Monte Carlo, hvor det ble tredjeplass. Gjennom hele sesongen har han hatt en fin progresjon, og det hele ble altså kronet med hans første seier i Rally GB.

– Jeg sa før løpet at vi ikke skulle tenke på mulighetene for medalje, og det synes jeg vi klarte veldig fint på fredag. Da vi hadde sikret oss et så stort forsprang etter første dag, var det naturlig å likevel tenke litt på å sikre plasseringen i mesterskapet. Forholdene var ubeskrivelig vanskelig. Det har regnet helt enorm gjennom hele helgen, og i tillegg har det blåst noe voldsomt. Dette bidro til å gjøre det hele mer spennende, sier han.

I tillegg til sølv i JWRC ble det også sølv i WRC3-mesterskapet. Dette er mesterskapet for biler med tohjulsdrift. Rallyførere som Sébastien Ogier, Sébastien Loeb, Kris Meeke og Dani Sordo fikk alle fart på karrieren i tilsvarende biler i VM.

– Når jeg ser tilbake på hva jeg har prestert denne sesongen, så er det ingen tvil om at jeg bringer med meg mye selvtillit og erfaring inn mot neste sesong. Å ha vunnet så mange fartsprøver i de to siste løpene, er herlig å ta med seg. Nå vet jeg mye mer om hva jeg går til i 2016, sier han.

 

Rally GB 2015, JWRC:

 1. O. VEIBY 3:35:38.0
 2. F. ANDOLFI 3:40:02.2
 3. Q. GILBERT 3:41:21.8
 4. T. FOLB 3:53:12.5
 5. P. LOUBET 3:54:53.4
 6. W. WAGNER 4:15:47.3

 

Sammenlagt i JWRC 2015:

 1. Quentin Gilbert 131 poeng
 2. OLE CHRISTIAN VEIBY 83
 3. Terry Folb 66
 4. Simone Tempestini 62
 5. Henri Haapamaki 48
 6. Pierre-Louis Loubet 43
 7. Jean-René Perry 32
 8. Federico Della Casa og Mohammed Al-Mutawaa 28
 9. Yohan Rossel 25
 10. Christian Riedemann og Osian Pryce 18
 11. Matthieu Margaillan og William Wagner 12
 12. Alessandro Re og Kornel Lukacs 8
 13. Jari Huttunen 6
 14. Charlotte Dalmasso 5
 15. Daniel McKenna 4