VM-titlene kan avgjøres

Petter Solberg og teamkamerat Johan Kristoffersson har dominert årets rallycross-VM. Allerede i sesongens tredje siste løp kan duoen avgjøre kampen om VM-titlene både for team og førere i Latvia til helgen.

PSRX Volkswagen World RX Team Sweden-duoen har sanket seks seirer på rad i rallycross-VM de siste månedene. Det Solberg-eide teamet leder teammesterskapet med knusendse overlegne 112 poeng; det tilsvarer nøyaktig to hele løp med maksimal poengscore.

Solberg og Kristoffersson behøver ”bare” å sanke like mange poeng som annenplasserte Peugeot-Hansen (Sebastien Loeb/Timmy Hansen) for å virkeliggjøre Petter Solbergs drøm om å vinne VM-trofeet for team.

Om Kristoffersson oppnår maksimalt med individuelle poeng (30), vil ingen andre enn svensken og Solberg fortsatt være med i kampen om førertittelen. Den norske stjernen må sanke 17 poeng eller mer for å være sikret fortsatt spenning om VM-tittelen.

Den greske filosofen Platon sa: ”En god avgjørelse baseres på kunnskap, ikke tall”. For tredobbelt verdensmester Solberg blir Latvia-helgen et sjeldent unntak.

– Seirer og titler er det som teller, og vi baserer sesongavslutningen så vel på dyktighet som kunnskap og tall. Man reiser ikke til et løp for å sikte på annenplassen, da er det bare å bli hjemme i stedet. Men akkurat denne helgen vil jeg ikke ha noe imot en annenplass – så lenge bilen foran ser omtrent lik ut som min, sier Solberg.

– Helgen blir svært viktig for PSRX Volkswagen Sweden, men forberedelsene og alt annet forblir som før. Vi endrer ikke på et vinnende konsept. Forbedringene har vært store gjennom hele sesongen, og nå må vi stole på det arbeidet som er gjort og de innstillingene som er funnet til våre Polo GTI Supercars.

Kristoffersson kan teoretisk avgjøre førermesterskapet og bli verdensmester for første gang.

– Jeg skulle lyve om jeg påsto at jeg ikke har tenkt på hva som kan skje, men vi har ikke vunnet ennå, og jeg tvinger meg selv til å tenke kun ett race om gangen. Det høres sikkert kjedelig ut, men det viktigste for meg er å kjøre rent og pent og uten risiko, sier Kristoffersson.

PSRX Volkswagen Sweden avskyr en pressemelding uten skrytesifre, og her følger noen nøkkeltall når 75 prosent av sesongen er avviklet:

* Etter PSRX Volkswagen Swedens seneste seier i Lohéac, Frankrike, er Volkswagen nå mestvinnende bilmerke i rallycross-VMs historie med 11 seirer.

* Johan har vunnet de siste fire løpene på rad, det har ingen annen fører greid i VM tidligere. Vinner Kristoffersson løpet også i Latvia, tangerer han EM-rekken til mestvinnende Martin Schanche (1995) og Matti Alamäki (1989) med fem på rad.

* Totalt antall løpsseirer hittil i sesongen for Kristoffersson er fem. Kun Solberg (2014) har maktet å vinne like mange tidligere. EM-rekorden tilhører Alamäki med ni.

* For PSRX Volkswagen Sweden er summen seks seirer.

* Maksimalt kan en fører sanke 30 VM-poeng på en løpshelg. Johans gjennomsnitt fra de første ni løpene er utrolige 26,78.

PS. All sannsynlighetsberegning over forutsetter at teamet og førerne ikke pådrar seg noen form for bestrafning som medfører trekk av VM-poeng i sesongavslutningen.

Tidsskjema for RigaRX:
Kvalificering 1-2: Lørdag kl. 13.00-15.00.
Kvalificering 3-4: Søndag kl. 10.05-10.40.
Semifinaler og finale: Søndag kl. 15.00-15.40.

VM i rallycross fra Latvia vises på NRK 1 søndag kl. 13:00 – 15:00

Stillingen i førermesterskapet:
1) Johan Kristoffersson, Sverige 241
2) Petter Solberg, Norge 195
3) Mattias Ekström, Sverige 180
4) Sebastien Loeb, Frankrike 169
5) Timmy Hansen, Sverige 155
6) Andreas Bakkerud, Norge 146

Stillingen i teammesterskapet:
1) PSRX Volkswagen Sweden 436
2) Team Peugeot-Hansen 324
3) EKS 266