Ward og Næss med rallysatsing

Ward_Naess_15
Benjamin Ward mener bilspill-erfaringen kan lønne seg når han debuterer i rallysporet. Han fikk dog en aldri så liten dramatisk aha-opplevelse i sin aller første test med rallybilen.

Historien om kameratene Benjamin Ward og Simen Næss Hagen er noe unik. Selv om sistnevnte har vært kartleser tidligere, er begge mest kjent for å stå på sidelinja med kameraet rundt halsen og jobbe med rally som henholdsvis fotograf og journalist. I tillegg er de begge aktive med bilspill, og Ward ble også på 2000-tallet norgesmester to ganger.

Mye av spenningen knyttet til debuten dreier seg ikke bare om å få oppfylt selve rallydrømmen. Men får Ward i det hele tatt noe igjen for de flere tusen timene han har brukt på PC og Playstation?

Flere mener at rally på spill og i virkeligheten ikke kan sammenliknes. Men med dagens utvikling av realisme og simulering, ratt og pedaler designet for nettopp simulatorkjøring, og tusenvis av muligheter innenfor både valg av bil og oppsett, gjør at Ward vil gjøre denne myten til skamme.

– Etter den aller første testen i rallybil vil jeg absolutt si at jeg har fått igjen for all spillingen, sier 25-åringen, og viser blant annet til den teoretiske forståelsen av hvordan en rallybil oppfører seg, hvordan en skal attakkere en sving og hvordan en kan kjøre så effektivt man klarer.

Nyttig aha-opplevelse

Totalt 30 kilometer med testing ble tilbakelagt i grustaket ved verkstedet til rallylegenden Trond Lyseng i Hønefoss. I forbindelse med sin debut som rallyfører, har Benjamin Ward fått leie en Nissan Almera av Lyseng.

Nøyaktig én uke før Rally Hadeland skulle gutta gjennomføre sin første test sammen. Og omtrent midtveis i testkjøringen fikk nybegynneren en aha-opplevelse han kanskje kan ha godt av før alvoret braker løs i slutten av januar.

– Vi kom litt for raskt over dumpene på vei inn i venstresvingen, og spratt ut i løssnøen på utsiden av svingen. Derfra var det rett fram i grushaugen, sier Ward, som kan anslå at farten var nærmere 100 kilometer i timen i inngangen av svingen.

– Hva tenkte du i det du traff haugen?

– Akkurat da det bråstoppet tenkte jeg at dagens kjøring, og muligens løpet, kunne være over. Og at jeg var en god del tusen kroner fattigere. Men Trond var like blid, og så lenge han er blid, så er vel vi det også, legger rallydebutanten til.

Clutchen tok kvelden

Til alt hell slapp gutta unna med noen skrammer i støtfangeren. Dermed kunne Ward fortsette i fullt tempo resten av dagen.

Testen fikk likevel en brå slutt da clutchen sa takk for seg etter om lag 30 kilometer med testing. Dette er noe gutta fikk gjort lite med, men alt i alt er Ward svært fornøyd med sine aller første i kilometere som rallyfører.

– Vi fikk gjennomført en veldig bra test, vil jeg påstå. Det har gått strålende, og vi har fått en god følelse med bilen. Nå gleder vi oss som to små guttunger, oppsummerer en smilende og blid rallyfører Ward.

Skikkelig gira

Nå nærmer drømmens oppfyllelse seg med stormskritt. Det er i skrivende stund under én uke igjen til løpet, og Ward kan ikke huske sist han har vært så gira. Faktisk er han så gira at han ikke rekker å tenke på så mye annet innimellom den hektiske hverdagen som frilansfotograf.

– Hver kveld før jeg sovner ligger jeg og kribler og tenker på denne dagen. Og det er ikke bare kjøringen som er morsom, men alle forberedelser i forkant har allerede gjort denne opplevelsen uforglemmelig, sier Ward, og sikter blant annet til flere timer med notetrening med kartleser Næss Hagen – nettopp gjennom bilspillet Richard Burns Rally, som anses å være det mest realistiske bilspillet innenfor rallykjøring.

Ward er opprinnelig fra Lunner i Hadeland, og er dermed oppvokst ved veiene som benyttes under løpet. Derfor blir rallydebuten ekstra spesiell for den 25-årige rallyføreren.

Hjelpsom rallylegende

Drømmen realiseres nå gjennom en fantastisk avtale gutta har fått til med Trond Lyseng. Hønefoss-karen stiller bil, dekk, drivstoff og frakt til disposisjon, mens Ward og Næss Hagen har fått finansiert dette ene løpet gjennom gode sponsorer og støttespillere.

– Det at Trond lot oss få leie bil med en gang jeg ringte og spurte, og i tillegg har vært utrolig hjelpsom fra dag én, det har betydd vanvittig mye for oss. Han er jo en levende rallylegende her i Norge, så det å kunne samarbeide men han er kjempestas for oss, sier Ward og Næss Hagen.

I tillegg har responsen på internett og sosiale medier fra rallymiljøet vært enorm nå i oppkjøringen, hvor gutta har publisert jevnlige bilder, videoposter og statusoppdateringer fra forberedelsene

– Slik det er blitt i dag, så er det «likes», delinger og kommentarer som sier noe om respons og interesse. Her er tallene enormt bra. Vi får daglig høre at mange er spente på debuten vår, og det setter vi utrolig stor pris på. Det betyr mer enn du aner at miljøet også legger merket til dette lille «stuntet», både for oss og ikke minst de som har sponset oss med denne kjøringen, sier kartleser Næss Hagen.