WRC2-spenning og Solberg-debut

Det er ingen av våre norske WRC2-førere i helgens Rally New Zealand, men løpets WRC2-klasse er uansett svært interessant sett med norske øyne. Norsk/svenske Oliver Solberg gjør dessuten sin debut i løpet for Hyundai i WRC.

Andreas Mikkelsen og Torstein Eriksen topper WRC2 i VM-sammendraget så langt med sine 109 poeng. Men den norske Skoda-duoen har allerede kjørt sine sju løp, og kan dermed ikke forbedre sin poengsum. Mikkelsen har to brutte løp som kan komme til å bli svært kostbare i kampen om årets VM-tittel.

Etter første dag av Rally New Zealand er det hjemmefører Haydon Paddon i Hyundai som leder WRC2. Han er ingen trussel for Mikkelsen/Eriksen. Men på en andreplass ligger polske Kajetan Kajetanowicz i Skoda, og han er absolutt en utfordrer. Han har kun kjørt fire løp tidligere i år og har en seier og to andreplasser. Han ligger over minuttet bak Paddon etter første dag.
Kajetanowicz står med 76 poeng og sett med norske øyne bør han få færrest mulig poeng med seg hjem i helgen. Men det er bare å innse at han ligger godt an i kampen om VM-gull. Finske Emil Lindholm er også med i kampen om VM-gullet. Han er 20 poeng bak Mikkelsen og har fortsatt ett løp igjen å kjøre. Han deltar ikke på New Zealand. Maksimalt kan man få 28 poeng på ett løp med seier både i løpet og på Power Stage.

Top-5 WRC2 Førere (etter 10 av 13 runder)

1. Andreas Mikkelsen (NOR), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 109 (7 løp)
    2. Emil Lindholm (FIN), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 89 (5 løp)
    3. Yohan Rossel (FRA), Citroën C3 Rally2, 80 points (6 løp)
    4. Kajetan Kajetanowicz (POL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 76 (4 løp)
    5. Nikolay Gryazin (ANA), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 72 (6 løp)

Oliver Solberg i pappas hjulspor

Drøye 18 år etter at pappa Petter vant karrierens sjette (av 13) VM-rundeseirer i rally, debuterer sønnen Oliver Solberg (21) i Rally New Zealand.

Triumfen i 2004 var den første Solberg senior sikret som regjerende verdensmester – og den kom etter seier på sju fartsetapper og ledelse gjennom så å si hele løpet. Fra 2000 til 2012 kjørte Petter Solberg elleve VM-runder på New Zealand.

Men nå er det arvtagerens tur. Oliver Solberg fylte 21 år forrige uke og kjører karrierens tolvte VM-løp på øverste nivå.

– Både mamma og jeg var her i 2012 – sist gang løpet ble kjørt. Jeg husker den legendariske etappen Whaanga Coast best, og jeg kan ikke vente med få å kjøre den. Veiene på New Zealand er veldig spesielle og annerledes enn det vi ser i andre løp. Det er mye løs grus på toppen og enorme hellinger i underlaget, sier Oliver Solberg.

Etter fredagens etapper (natt til fredag norsk tid) ligger Oliver og hans kartleser Elliot Edmondson på en 7. plass. De er 1 minutt og 28 sekunder bak løpets leder Ott Tänak, Olivers teamkollega i Hyundai.

Rally New Zealand er sesongens tredje siste VM-runde. Løpet består av 17 fartsprøver, der den første går på kveldstid allerede torsdag. Løpet avsluttes natt til mandag norsk tid.