Rumensk vri i Rally-NM

Vi fikk noe så sjeldent som en rumensk vinner av lørdagens Aurskog-Høland Rally, og i NM-kampen tilspisser det seg mellom Frank Tore Larsen/Lars-Håkon Lundgreen og Henning Solberg/Ilka Minor som ble de to beste norske i denne fjerde NM-runden.

Simone Tempestini og hans kartleser Francesca Maior kom til Norge som en del av forberedelsene sine til den kommende EM-runden i Värmland kommende helg. De ligger på en tredjeplass i EM og viste et imponerende tempo i sin Skoda Fabia RS Rally2. Tempestini selv innrømmet også at de hadde fordel av sin startposisjon og at de som kjørte foran ham gjorde jobben med å feie unna løs grus. Til slutt hadde de en seiersmargin på 18 sekunder til Larsen.
Det var varslet mye regn i området der løpet ble kjørt på lørdag. Enkelte steder og til enkelte tider regnet det også kraftig, men det ble ikke så mye nedbør som varslet. Forholdene og veiene var gode.

Det var Frank Tore Larsen og Lars Håkon Lundgreen som åpnet raskest. De vant SS1, 1.4 sekund foran Temåpestini, mens Anders Grøndal og Henning Solberg fulgte deretter.
På den 19.5 km lange tredjeetappen slo Tempestini til med sin første etappeseier. Der var han hele 12 sekunder raskere enn Larsen. Henning Solberg klaget på støtdemperne bak på sin Skoda og slet med tempoet, men hadde tredje beste tid og holdt også tredjeplassen totalt bak Tempestini og Larsen.

Larsen var raskest på SS4 og SS5 før Tempestini igjen var på topp på SS6, som var den lange 19,5 km lange etappen. Denne gangen tok Tempestini 14.7 sekunder på Larsen.
SS7 var løpets Power Stage, og der var Frank Tore Larsen den raskeste, men kun 0.5 sekund foran vår rumenske gjest. Henning Solberg hadde på dette tidspunktet røket en drivaksel og hadde bare tohjulsdrift. Han tapte dermed mye tid, men klarte å berge tredjeplassen i løpet foran Anders Grøndal.
Henning Solberg er fortsatt i NM-ledelse, med to poengs margin. Han har vært topp tre i alle fire runder så langt, mens Frank Tore Larsen brøt Rally Hadeland og dermed har tre tellende løp. Med tanke på at det er de fem beste løpene som teller for hver fører så ligger Larsen godt an, dersom han skulle fullføre de to siste rundene.

Christian Sagli og Ole Martin Sagli kjørte sin Volvo inn til en imponerende femteplass totalt i løpet. De vant dermed NM-klassen for tohjulsdrevne nasjonal-biler med god margin. Andreplassen her gikk til Anders Kjær/Gøril Underbakke som debuterte i Toyota Corolla og var 34 sekunder bak Sagli.

I klassen for internasjonale 2WD-biler ble det ny seier til Steve Røkland i Peugeot 208, denne gangen med Martin Holmdahl i kartleserstolen. Sindre Backe holdt et høyt tempo i starten av løpet og ga Røkland konkurranse, men måtte dessverre bryte etter hvert.
Andreplassen gikk til Marius Solberg Hansen og Erik Storø. På en tredjeplass fulgte Herman Lie Nilsen og Vegard Halland.

I klassen for firehjulsdrevne nasjonal-biler ble det seier til Fredrik Magnussen og Truls Briskelund i Subaru. De endte på en 9.plass totalt i løpet. Ole Gunnar Skogli og Anders Nygård sluttet på andreplass i denne klassen.

Komplette resultater: Aurskog-Høland Rally 2024 (eqtiming.com)