Norges beste bilsportutøvere var samlet til landslagssamling på Olympiatoppen denne uken. – En veldig lærerik samling, sier Andreas Mikkelsen.
For første gang skulle Norges Bilsportforbund ha en offisiell landslagssamling på Olympiatoppen, og aldri tidligere har så mange av Norges beste bilsportutøvere vært samlet til en felles treningssamling. NBF hadde muligheten til å ta med ti utøvere til Olympiatoppen, og de ti var Andreas Mikkelsen, Andreas Bakkerud, Mads Østberg, Fredric Aasbø, Ole Christian Veiby, Dennis Hauger, Marius Nakken, Emil Heyerdahl, Marcus Påverud og Sivert Svardal. De eneste fra elitelandslaget som ikke hadde anledning var Dennis Olsen, Christian Krognes og Mads Siljehaug.
Også sportssjef i Norges Bilsportforbund, Atle Gulbrandsen, fysisk trener Jan Åge Asgrimsplass og mentaltrener Jon Krognes var med på samlingen.
-Vår filosofi er at de beste bør samarbeide med de beste, og Olympiatoppen er anerkjent over hele verden for sin ekspertise innen toppidrett. Dette var første gang vi skulle arrangere en samling primært for våre eliteutøvere, og alle sammen ville være med da de hørte at vi skulle ha samlingen på Olympiatoppen, sier Atle Gulbrandsen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Selv om NBF ikke er en del av Norges Idrettsforbund ble Team Norway tatt imot med åpne armer hos Olympiatoppen.
-Alle på Olympiatoppen var veldig profesjonelle. De var godt forberedt, utrolig kunnskapsrike, men samtidig ydmyke overfor vår ekspertise på bilsport. Vi hadde ti plasser på denne eksklusive samlingen, og fylte opp med noen utøvere fra vårt satsingslandslag og fjorårets vinner av Bilsporttalentet.
Lagprosess med Michael Jørgensen og Marit Breivik
Samlingen startet med at Olympiatoppen-coach, og tidligere landslagstrener i taekwondo, Michael Jørgensen arrangerte en lagprosess for utøverne. Gjennom blant annet «speed coaching» ble utøverne bedre kjent med hverandre, og måtte tenke over gode og dårlige sider ved seg selv. Samtidig fikk utøverne prøve ut metoder for å lære av hverandre, på tvers av ulike grener.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Lagprosessen fortsatte dag 2, hvor en av Norges største trenerlegender, Marit Breivik, var den som hadde regien. Hun lærte bort gode teknikker i hvordan man best fungerer i et lag, og hvordan bilsportutøvere kan jobbe for å gjøre alle i teamet rundt seg bedre. Utøverne ble også utfordret på å sette seg konkrete mål og tenke over hvordan de kan forsterke det de allerede er gode på – og jakte på sine konkurransefortrinn.
-Lagprosessene var veldig lærerike. Det satte i gang en rekke tanker om hvordan vi kan jobbe for å bli enda bedre, og hvordan vi på landslaget kan bruke vårt fellesskap som et konkurransefortrinn, sier Mads Østberg.
Fysisk trening med Claude Lebreux og Magnus Midttun
Hver av de tre dagene var det lange økter med fysisk trening i regi av Claude Lebreux og Magnus Midttun fra Olympiatoppen. Lebreux er blant de mest erfarne trenerne på Olympiatoppen, og er også den som tidligere har hatt ansvaret for samlinger med det belgiske bilsportlandslaget med utøvere som Thierry Neuville og Stoffel Vandoorne. Midttun har en master i idrettsvitenskap og er spesialist på styrke.
Mads Østberg hadde sammen med Lebreux lagt opp et program som var skreddersydd for bilsportutøvere, blant annet med fokus på balanse og muskler i seteregionen som er svært viktig når man kjører billøp. Også NBF-trener Jan Åge Asgrimsplass, som tidligere har jobbet på Olympiatoppen, var med som trener.
(Artikkelen fortsetter under bildet):
Utøverne lærte seg en rekke øvelser, som er enkle å bruke når de er ute på reise for eksempel. De fikk også testet reaksjonsevnen, og rundt dem trente utøvere som roer Olaf Tufte, golfspiller Viktor Hovland og sandvolleyballspiller Christian Sørum.
-Dette var seriøst knallbra. Jeg kommer til å ta med meg masse fra denne samlingen til året sesong, sier Fredric Aasbø.
Mental trening med Anne Marte Pensgaard
Ansvaret for den mentale treningen hadde Anne Marte Pensgaard, som er professor i idrettspsykologi fra Idrettshøgskolen, og tidligere mentaltrener for fotballandslaget. Hun testet blant annet førerne i en såkalt neurotracker, som er en metode for oppmerksomhetstrening. Og er det noe som er viktig for bilsportutøvere er det nettopp å trene på å holde oppmerksomheten over tid.
Med på samlingen var også NBF sin mentaltrener Jon Krognes, som lærte av Pensgaard og ble godt kjent med utøverne.
-Gruppen hadde et høyt snitt på sine resultater i oppmerksomhetstrening, noe som viser at de driver med en oppmerksomhetsidrett, forklarer Pensgaard.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Utøverne fikk så en rekke tips til metoder de kan bruke for å drive oppmerksomhetstrening frem mot sesongstart.
Ernæring med André Baumann
André Baumann, som har en master i ernæring fra Universitetet i Oslo, og som jobber i ernæringsavdelingen til Olympiatoppen holdt innlegg om idrettsernæring. Han understrekte blant annet at utøverne aldri burde ta vitamin- og mineraltilskudd uten å ha tatt en blodprøve hos legen og fått påvist en klinisk mangel. Ingen seriøs forskning viser at det lønner seg å ta kosttilskudd, med unntak av d-vitamin, for friske mennesker, men at det heller kan ha en negativ effekt.
Han viste også til forskning som viste at en grov brødskive med godt pålegg inneholdt langt flere næringsstoffer enn for eksempel en recoverybar, og kom med eksempler på hva idrettsutøvere bør spise og ikke.
-Samtidig trenger man ikke å bli fanatisk i en eller annen retning, men å lytte til seriøs forskning og de som har utdannelse innen ernæring fremfor de som kan ha et økonomisk motiv ved å selge deg et produkt.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Presse
Pressen viste også stor interesse for samlingen med Norges beste bilsportutøvere. VG, NRK, Aftenposten, Dagbladet, NTB, Parcferme, Nordur Film og TV Media var alle innom.
Artikkel i Aftenposten kan leses her.
Innslag på NRK Nyhetene kan sees her etter ca. 17.30.
Sosial moro
Flere av utøverne bodde på Olympiatoppen Sportshotell, og det var også lagt opp til sosiale aktiviteter som gokart hos Harald Huysman Karting, simulatorkjøring hos Motorsport Simulator og bowling.
Til slutt var det en felles evaluering om innholdet i samlingen og hvordan utøverne kan bruke det de har lært hos Olympiatoppen i tiden fremover. NBF Talentutvikling skal også evaluere samlingen sammen med de ansatte på Olympiatoppen og diskutere hvordan vi kan bruke testresultatene og den dataen som er samlet inn best mulig.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
-Alle utøverne ble imponert over kunnskapsnivået til de vi møtte på Olympiatoppen og deres måte å jobbe forskningsbasert med toppidrett på. Den norske idrettsmodellen er tuftet på samarbeid og deling av kunnskap. Det inspirerer også oss som driver med bilsport, og kanskje vi kan bruke fellesskap og kunnskapsdeling som et konkurransefortrinn. På Olympiatoppen satt utøvere, som senere i år skal konkurrere på VM-nivå, og utvekslet erfaringer. Det har jeg veldig tro på, og det minner om måten for eksempel alpinlandslaget har oppnådd stor suksess med. Nå blir det viktig for utøverne å ta med seg det de har lært i det videre arbeidet, samtidig som Olympiatoppens folk også understreket at det aller viktigste utøverne kan gjøre er konkurransetrening – og for våre utøvere betyr det å kjøre bil, avslutter Atle Gulbrandsen.