Andreplass til Joachim Hvaal

 

j_hvaal_16_09
Samtidigt som en svartflagg gjorde att Thomas Bryntesson tappade värdefulla mästerskapspoäng fick Joachim Hvaal kliva upp på pallen i Knutstorp och ta emot silvermedaljen.
– Att komma tvåa i tävlingen känns riktigt bra. Min erfarenhet bakom ratten gjorde att jag visste vilka fighter som var värda att ta och när jag skulle backa tillbaka, säger Hvaal.

Den välkända racingbanan Ring Knutstorp fick under helgen besök av RallyX Nordic och STCC. Rallycrossteamet JC Raceteknik fick alla sina tre Lites-förare till final när den näst sista SM-deltävlingen gick av stapeln. Väl i final blev det både fullträff och magplask. Larvikskillen Joachim Hvaal hade bra fart och gasade sig till en andraplats. Samtidigt slutade hemmaföraren William Nilsson, Tomelilla, fyra i tävlingen efter bilproblem och värmlänningen Thomas Bryntessons pallplats gick förlorad genom en diskning.

Joachim Hvaal, som ligger på fjärdeplats i mästerskapet, har levererat en stark tävling. Topptiden i första träningen följdes upp med en heatseger och totalt slutade han på en tredjeplats i grundomgången. Väl i final fick han fira med en silvermedalj.
– Att komma tvåa känns riktigt bra. Min erfarenhet bakom ratten gjorde att jag visste vilka fighter som var värda att ta och när jag skulle backa tillbaka. Jag hade även turen på min sida, säger Hvaal.
Norrmannen har haft med- och motgångar under säsongen. Han inledde året på pallen, men hade kämpigare tävlingar i Hell och Höljes. Under den förra tävlingen i Barcelona gjorde en påkörning i semifinalen att pallchanserna rök. Men nu verkar oturen ha vänt.
– Jag är verkligen glad över att få kliva upp på pallen igen. Jag hoppas att det kan fortsätta såhär i Lettland nästa vecka och även under SM-finalen helgen därpå. Målet är att avsluta på pallen. Det vore ultimat att få vinna en tävling och jag kommer kämpa för det.

SM-ledaren Thomas Bryntesson, Töcksfors, hade en ny pallplats i sikte. Men tävlingen fick ett tråkigt avslut.
– När jag kom ut ur alternativspåret i finalen hamnade jag jämsides med en annan förare. Tyvärr fick jag en svartflagg efter målgång eftersom domarna menade att jag skulle lämnat företräde. Det känns verkligen tråkigt när det blir såhär, säger värmlänningen.
Bryntesson inledde tävlingen med både andra- och tredjetider. I det andra heatet började bilen gå på tre cylindrar och eftersom det är så tight mellan omgångarna hann teamet inte fixa problemet.
– Vi fick ordning på bilen under kvällen och i semifinalen fungerade den klockrent. Knutstorp har en rolig bana och i semin fanns verkligen farten. Att JC Raceteknik fick alla förare till final känns riktigt roligt.
Trots helgens uteslutning leder Bryntesson SM med fjorton poäng före värmlänningen Simon Olofsson, och med ytterligare tre poäng ner till skånska Tobias Brink. Nästa helg är det finaldags i det internationella mästerskapet RX Lites Cup där Bryntesson ligger tvåa. Veckan efter det bär det av till Grenland för att försvara ledningen i RallyX Nordic.
– I Grenland gäller det att få till en bra tävling och plocka poäng. Jag satsar verkligen fullt ut på att vinna mästerskapstiteln och hoppas kunna hålla undan mot Olofsson och Brink.

Hemmaföraren William Nilsson, Tomelilla, knep under grundomgången en heatseger och presterade många fina tider. Men under finalens fjärde varv tog det stopp.
– Jag låg på tredje plats bakom Joachim, och körde just då snabbare än honom. Men så hände någonting med huvudströmbrytaren och bilen dog. Det känns surt som fan. Även om jag inte tagit mig förbi Joachim hade jag åtminstone kommit på pallen, säger Nilsson som istället fick nöja sig med en fjärdeplats.
Trots det vemodiga avslutet på finalen ser 16-åringen positivt på tävlingen, där han klättrat till en total sjätteplats i mästerskapet.
– Överlag har det gått riktigt bra och jag har verkligen haft roligt. Mina starter har varit jämna och suttit i ryggraden. Sedan är det alltid speciellt att tävla på hemmaplan. Många vänner har varit på plats och det är alltid trevligt att höra skånska omkring sig.
Näst på tur är den sista deltävlingen i norska Grenland den åttonde oktober.
– Jag har redan strukit ett streck över det som hände i finalen. Det var en kanontävling överlag och jag ska ta med mig den känslan. Målet i Grenland är faktiskt att ha roligt.

 

Resultat Knutstorp
1. Simon Olofsson 30 p
2. Joachim Hvaal 23 p
3. Tobias Brink 19 p
4. William Nilsson 18 p
5. Thomas Holmen 22 p
6. Thomas Bryntesson 19 p
7. Santosh Berggren 12 p
8. Sandra Hultgren 12 p
9. Jonathan Walfridsson 11 p

SM-tabellen i rallycrossklassen Supercar Lites
1. Thomas Bryntesson 113 p
2. Simon Olofsson 99 p
3. Tobias Brink 96 p
4. Joachim Hvaal 76 p
5. Thomas Holmen 63 p
6. William Nilsson 60 p
7. Santosh Berggren 54 p
8. Jonathan Walfridsson 44 p
9. Tejas Hirani 41 p
9. Alexander Westlund 41 p