Mats og Petter på pallen

rx por 13
Det ble en god norsk EM-runde i rallycross i Portugal. I Supercar kjørte Mats Lysen inn til andreplass, og med seg på pallen fikk han Petter Solberg på en 3. plass.

Petter Solberg var suveren med to seire i de innledende omgangene på lørdag, men fikk problemer på søndag. Men 15 minutter før semifinalen snudde marerittet til triumf for Petter i Portugal.

Tredjeplass i karrierens andre EM-start i rallycross, kun slått av briten Liam Doran og landsmannen Mats Lysen, var innertier og akkurat hva Solberg selv hadde sett seg ut etter den intensive ombyggingen av bilen og før løpet.

Etter to heatseirer første dag, startet heat tre med sjuendeplass. Over mållinjen merket Solberg svikt i bensintrykket. Feilen holdt på å koste dyrt.

–Jeg er kjempefornøyd med at vi klarte målet om en plass på seierspallen. Vi hadde store bensintrykkproblemer i tredje heat, og i det fjerde fikk vi ikke startet bilen og måtte stå over. Da var jeg langt nede. Jeg var nesten helt sikker på at det ikke kom til å gå, men et kvarter før semifinalen fikk vi løst problemet, sa Petter.

Så slo han til med en semifinale som luktet svidd over hele Europa. To ganger i løpet av heatet satte Solberg banerekord (rundetid), og løpet hans var hele åtte sekunder raskere enn heatvinner Timur Timerzjanov i det andre heatet.

I finalen sto tre nordmenn på start, og Solberg valgte andre startspor (utsiden). Men en tjuvstart førte til ekstratur i alternativsvingen og et svært vanskelig utgangspunkt.

–Det var ingen tåpelig tjuvstart. Jeg visste bare ikke helt hvor jeg var på clutchen, og plutselig bare skled bilen fram. Det var helt min egen feil. Da jeg måtte to ganger i alternativsvingen og måtte kjøre fire sekunder lengre enn de andre.

Likevel forsøkte Petter det han var god for – og det holdt nesten. Timerzjanov tok teten i finalen med Solberg halsende bak. Halvveis i finalen kjørte han forbi på langsiden og lå på det meste over 100 meter foran nærmeste rival.

–Jeg lå for lenge bak Timur til at det var realistisk å tro på seier. Jeg visste før siste runde at det ikke ville gå, men jeg skal ha for forsøket. Dette ser veldig bra ut framover, mente Petter.

Beste nordmann, Mats Lysen fra Brandvald nord for Kongsvinger, lot seg inspirere av Petter til en råsterk sesongstart i Portugal etter at Lydden Hill gikk tapt på grunn av en uferdig bil.

–Halve finalefeltet var nordmenn og to av oss endte på seierspallen. Det er fantastisk. Petter er sykt raskt, for å si det rett ut. Hadde ikke han misset i finalestarten, ville han fort ha vunnet hele løpet. Han kommer til å prege hele sesongen.

–Det er ekstra moro at Petter har ”gått over” til rallycross. Han trigger oss andre litt ekstra til å prøve å slå en tidligere verdensmester. Han er så god som vi hadde fryktet på forhånd – og han kommer bare til å bli enda bedre.

Det er straks ett år og sju måneder siden Sverre Isachsen var forrige norske EM-rundevinner i største rallycrossklasse, der nordmenn har sanket til sammen 126 seirer siden starten i 1973.

Alexander Hvaal ble nummer fire i finalen etter motorproblemer. Bergenseren Andreas Bakkerud endte på sjuendeplass, og trønderen Knut Ove Børseth ble nummer ti.

Petter Solberg er på 4. plass sammenlagt etter de to første EM-rundene, bak Timur Timerzjanov, Davy Jeanney og Timmy Hansen. Mats Lysen la seg inn på 8. plass, og følges av Knut Ove Børseth og Andreas Bakkerud.

I Touringcar ble det 4. plass til David Nordgaard, mens Torleif Lona sluttet på 6. plass. Her vant svenske Robin Larsson.

Neste EM-runde i rallycross går i på AMC Auto-banen i ungarske Nyirad 25. og 26. mai. Deretter følger Finland (8.- 9. juni) før norske Lånkebanen ved Hell i Trøndelag står for tur 15. og 16. juni.