Norges raskeste landslag 2022

Norges Bilsportforbund har tatt ut tretti utøvere på Team Norway, Norges raskeste landslag, i 2022. Femten av førerne er på elitelandslaget, seks på satsingslandslaget og ni på juniorlandslaget.

-Fjoråret var kanskje det beste året til norsk bilsport noensinne, med en rekke internasjonale titler for våre landslagsutøvere. Derfor fortsetter naturlig nok de fleste utøverne fra i fjor på landslaget også i år, og alt ligger til rette for gode resultater i 2022 også, sier Atle Gulbrandsen fra Norges Bilsportforbund.

Gulbrandsen sitter i styringsgruppen for NBF Talentutvikling sammen med Roger Moen, Holm Jacob Matheson, Molly Pettit og Tommy Rustad, og det er disse som har tatt ut landslagene i 2022.

-Det å ta ut landslag er ingen enkel oppgave. Vi gjør en grundig jobb, studerer resultatlister, ser på fremtidsplaner og snakker med både utøvere og andre i miljøet. Vi vurderer både utøvere som har søkt om en landslagsplass og de som ikke har søkt. Til slutt står vi nå igjen med tretti utøvere som består av både kvinnelige og mannlige førere og kartlesere fra grenene rally, rallycross, bakkeløp, racing, drifting, dragracing, gokart, crosskart og simracing. Det er viktig å ha med utøvere fra så mange grener som mulig, og begge kjønn skal selvsagt være representert, men utover det er det primært resultater som teller. Vi ser for eksempel ikke på geografi når vi tar ut landslagene, forklarer Gulbrandsen.

I fjor bestod Team Norway av hele 35 utøvere, og planen har hele tiden vært å kutte ned på dette antallet.

-Fjoråret ble et lite unntak på grunn av pandemien, og at det var mange som ikke helt visste hva det ble av kjøring og ikke. Vi gikk derfor tidlig ut og sa at vi var nødt til å kutte antallet landslagsutøvere i år, da vi ikke har ressurser til å følge opp så mange utøvere. Det er ikke mange år siden landslaget i bilsport bestod av bare 7-8 utøvere, men med den gode utviklingen på resultatsiden er det naturlig at vi nå er flere. Men for at det ikke skal bli for mange er vi nå tretti totalt, og enda viktigere kun seks på satsingslandslaget. Det er disse seks utøverne som vil få tettest oppfølging, i tillegg til Dennis Hauger på elitelandslaget, som skal følges opp ekstra tett i år, da han står foran en svært viktig sesong både for seg selv og norsk bilsport. Dette betyr også at det finnes svært dyktige førere utenfor landslaget, men slik er det i alle idretter. Vi har ikke plass til alle.

Tilknyttet NBF Talentutvikling
Ettersom vi har et begrenset antall plasser på landslaget, så er det viktig å understreke at alle unge talenter i norsk bilsport kan være en del av utviklingsprogrammet til NBF Talentutvikling. Vi arrangerer samlinger som er åpne for alle, vi gir råd til alle som spør og det finnes en rekke tjenester på våre nettsider som er til nytte for alle som satser på bilsport. Vi oppfordrer derfor alle unge talenter til å være med på NBF Talentutvikling. Det å fortelle at man tar del i NBF sitt talentutviklingsprogram kan også være et positivt signal til sponsorer og samarbeidspartnere.

Styringsgruppen utelukker ikke at det kan komme endringer på Team Norway i løpet av sesongen.

-Vi er i kontakt med flere aktuelle førere som har spennende internasjonale program på gang, men hvor alt ikke er 100% klart ennå. Det kan være aktuelt å ta inn flere, samtidig som det også kan være aktuelt å ta utøvere ut av landslaget om de ikke får et bra program på plass.

Elitelandslaget 2022
På elitelandslaget har vi samlet noen av Norges beste og mest kjente bilsportutøvere. Elitelandslaget er primært for utøvere som lever av bilsport, og som hevder seg i det internasjonale toppsjiktet i sin gren. Dette er utøvere som allerede har et profesjonelt apparat rundt seg, og som derfor ikke er de som får tettest oppfølging av NBF Talentutvikling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

-I år har Marcus Påverud og Julie Nataas rykket opp på elitelandslaget. Marcus har en veldig spennende satsing på gang, og Julie imponerer i amerikansk dragracing. Eyvind Brynildsen er ute av landslaget, da han primært satser i Norge, og et av kriteriene for plass på elitelandslaget er en internasjonal satsing, selv om Rally-NM holder et internasjonalt nivå, og Eyvind er helt i toppen der.

Dennis Hauger: Formel 2.
Dennis Olsen: Racing internasjonalt.
Andreas Mikkelsen: WRC2.
Torstein Eriksen: WRC2.
Mads Østberg: Rally internasjonalt.
Ole Christian Veiby: Rally internasjonalt.
Andreas Bakkerud: Rallycross internasjonalt.
Fredric Aasbø: Formula Drift.
Christian Krognes: NLS i GT3-klassen.
Mads Siljehaug: Racing internasjonalt.
Marcus Påverud: Racing internasjonalt.
Marius Nakken: Racing internasjonalt.
Ayla Ågren: Racing internasjonalt.
Tommy Østgaard: Simracing.
Julia Nataas: Amerikansk dragracing.

Satsingslandslaget 2022
På satsingslandslaget finner vi en håndfull utøvere under 25 år som styringsgruppen i NBF Talentutvikling mener har størst sjanse til å ende opp som profesjonelle bilsportutøvere med stor internasjonal suksess. Utøverne på satsingslandslaget får tett oppfølging av NBF Talentutvikling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

-Her har vi gått ned fra ti til seks utøvere, slik at vi kan følge de opp tettere. Noen har rykket opp på elitelandslaget, noen er ute på grunn av lite kjøring, mens Marius Solberg Hansen er ny på både Team Norway og satsingslandslaget. Marius imponerte oss stort i fjor, og han er en spennende utøver som vi ønsker å hjelpe litt ekstra. Det er verdt å merke seg at fire av de seks på satsingslandslaget har vunnet konkurransen Bilsporttalentet, og en av dem har vært finalist, sier Gulbrandsen.

Martinius Stenshorne: Formel 4.
Marcus Ahlmann Sæter: Gokart internasjonalt.
Emil Heyerdahl: NLS i GT4-klassen.
Ola Jr. Nore: Rally internasjonalt.
Sivert Svardal: Rallycross EM
Marius Solberg Hansen: Rallycross og racing.

Juniorlandslaget 2022
Juniorlandslaget er for unge talenter inntil 21 år, som også er aldersgrensen for Bilsporttalentet. Foreløpig er det ni førere på juniorlandslaget for 2022, men det kan bli utvidet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

-Å plukke ut utøvere til juniorlandslaget er nok det aller vanskeligste, da det er så mange store talenter i norsk bilsport. Men i har rett og slett ikke ressurser til å følge opp så mange som vi skulle ha ønsket, så vi må sette strek et sted. Derfor er det noen utøvere som er tatt ut av juniorlandslaget foran årets sesong, men det er viktig å understreke at alle er store talenter, og vi håper de er motivert til å kjempe seg inn på landslaget igjen. Nye på juniorlandslaget er Philip Svendsen, som virkelig imponerte oss på gokartbanene i fjor, og Nikolai Haldammen, som er en av Norges beste i crosskart, og som var en av finalistene i Bilsporttalentet i fjor.

Karl Peder Nordstrand: Crosskart med mer.
Benjamin Fuglesang: Gokart med mer.
Oskar Biksrud: Simracing, racing og gokart.
Andrine Rafoss: Rallycross og racing.
Herman Ovenstad: Gokart internasjonalt.
Felix Heiberg: Racing.
Emil Sivesind: Rallycross og bakkeløp.
Nikolai Haldammen: Crosskart og rally.
Philip Svendsen: Gokart.

Les mer om utøverne på landslaget her!

Her kan du lese mer om NBF Talentutvikling!