Plass til flere jenter

Det blir stadig flere jenter som kommer inn i bilsporten, men damene i Racing-NM ønsker seg ennå flere damer på startstreken.

Kvinnene gjør seg stadig mer bemerket i norsk bilsport. Selv om de fortsatt utgjør et mindretall i sporten er andelen nå oppe i 12% av de aktive, så plasserer de seg stadig oftere høyt på resultatlistene. Totalt er det 650 helårs lisenser i NBF, og under helgens NM-runde i baneracing på Vålerbanen var 11 damer påmeldt i ulike klasser, men det er absolutt plass til flere.

-Bilsport er sosialt og gøy. Her konkurrerer alle mot hverandre uavhengig av kjønn, alder og ferdighetsnivå. Jeg skal være ærlig å si at jeg som dame har gått noen runder med meg selv for å overbevise meg selv at jeg har noe her å gjøre, forteller Irene Solberg som er ei av damene som kjører i Porsche 944 Cup denne helgen og hun fikk med seg en veldig sterk tredjeplass i klassen.

-Det beste løpet jeg har kjørt noen gang. Det er så moro, forteller hun. Hun oppfordrer alle damer til å prøve bilsport for her er det et åpent miljø for alle.

Bilsport er en av få idretter hvor kvinner og menn konkurrerer mot hverandre på like vilkår.

Damene er nesten representert i alle klasser under Racing NM med unntak i et par av klassene. Flest damer er det i GT5 hvor jentene utgjør 13.5% av startfeltet.

Isabell Rustad er ei av de yngste jentene i Racing NM med sine 16 år, men startet allerede med gokart når hun var 10 år. Dette er hennes første sesong i GT5 og det har gitt mersmak.

-Dette er så moro og jeg har blitt veldig godt tatt imot i hele Racing-miljøet. Jeg tenker ikke på at jeg er jente som konkurrerer mot gutta. Dette har vært så gøy at neste år skal vi satse i Racing NM gjennom hele sesongen, forteller hun. Isabell Rustad har stått over en runde i GT5 som kolliderte med NM i karting.

Det er nettopp i aldersgruppen til Isabell Rustad hvor prosentandelen av de aktive jentene i Norges Bilsportforbund er størst. I aldersgruppen fra 13 til 19år er hele 23% av de aktive jenter. De fleste aktive jentene befinner seg i karting og bilcross, men det er mange damer som også er kartlesere i rally, og også i crosskart har vi sett en bra økning av jenter i det siste. Sammenliknet med verden ellers, så ligger Norge på en høy andel jenter blant de aktive.

Det er blant annet laget en Facebook-side som heter Jenter i Farta, hvor vi til stadighet deler nyheter om kvinner i bilsport og som vi anbefaler alle som har lyst til å teste bilsport om å bli medlemmer av. I tillegg samarbeider NBF med Norges Motorsportforbund om egne jentesamlinger for kvinnelige utøvere.