Regjeringens gjenåpningsplan består av fire trinn og en oversikt over hvilke tiltak som lettes på i hvert trinn. Det første trinnet vil være å reversere alle eller deler av de strenge nasjonale tiltakene som ble innført før påske.

Slik det ser ut nå, med dagens utvikling av epidemien og tempoet for vaksinasjonen, vil det tidligst være mulig å starte på det andre trinnet av gjenåpningsplanen i siste halvdel av mai.

– Vi skal tilbake til en mer normal hverdag, og vi skal gjøre det trinnvis og kontrollert. Vi har stått i dette sammen. Vårt mål er at vi også skal komme sammen ut av krisen, sier statsminister Erna Solberg (H).

Gjenåpningsplanen er basert på en anbefaling fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Den skal bidra til forutsigbarhet i en situasjon som fortsatt er preget av usikkerhet. Det kan komme nye mutasjoner som endrer spillereglene. Det er noe usikkert hvor fort vaksinene kommer og hvor godt de virker mot smittespredning. Det er derfor ikke hensiktsmessig å tidfeste de ulike trinnene i planen.

– Vi ønsker å beholde kontrollen over smittespredningen slik at antall personer som får alvorlig sykdom og antallet som dør er lavt. Barn og unge skal prioriteres først i gjenåpningen, deretter hensynet til arbeidsplasser og næringsliv, påpeker Solberg.

Gjenåpningsplanen planlegges ikke etter konkrete datoer. Før det blir aktuelt å gå fra ett trinn til et annet, vil det bli gjort vurderinger basert på tre sjekkpunkter:

  1. Smittesituasjon og sykdomsbyrde
  2. Kapasitet i helsetjenesten
  3. Vaksinasjon

– For hvert trinn i gjenåpningen, må vi følge situasjonen nøye. Hvis antall smittede og antall syke ikke går opp, kan vi gå videre til neste trinn etter tre uker. Hvis antall smittede og syke øker, må vi vente eller stramme inn igjen. Med andre ord er det data og ikke datoer som vil styre, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Fortsatt behov for lokale og regionale tiltak
Selv om det kommer lettelser i de nasjonale smitteverntiltakene, vil det fortsatt være nødvendig å slå ned lokale utbrudd med lokale eller regionale tiltak. Folk må derfor være forberedt på at det kan bli enda større forskjeller på smitteverntiltakene i ulike deler av landet.

– Strenge smitteverntiltak har ført til ekstra belastninger for mange, ikke minst barn og unge opplever ensomhet under pandemien. De savner mer sosial kontakt med andre. Derfor vil vi  prioritere lettelser for barn, unge og studenter, og det åpnes for mer sosial kontakt privat, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

– Målet har hele tiden vært at barn og unge skal ha lavest mulig tiltaksbyrde, og at tjenestene til barn og unge skal skjermes så langt det har vært smittevernfaglig forsvarlig. Men noen har betalt en høyere pris i kampen mot pandemien enn andre. De som var sårbare før pandemien, har også blitt hardest rammet av krisen. De skal ikke bli stående igjen alene, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Fire trinn
For å ha kontroll vil det være behov for å se resultater av hvert trinn, før man kan gå videre til neste. Det er smittesituasjonen som bestemmer fremdriften. For å ha nok data til å bestemme dato, må det gå om lag tre uker mellom hvert trinn.

For idretten gjelder følgende lettelser på de ulike trinnene:

Trinn 1:

  • Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter. Unntak fra 1-metersregelen.
  • Maks 10 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 50 personer på idrettsarrangement som samler deltakere under 20 år fra samme kommune.
  • Inntil 100 personer på arrangementer innendørs, der publikum sitter på faste tilviste plasser.
  • Inntil 200 personer på arrangementer utendørs, men 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter på faste tilviste plasser.
  • Dersom barn og unge trener i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette idrettslaget så lenge smittesituasjonen tillater det.
  • Barn og unge under 20 år som driver med aktiviteter som ikke innebærer nærkontakt, kan delta i arrangementer utendørs som samler deltakere fra samme krets eller region der region brukes som geografisk inndeling.
  • Voksne anbefales ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan voksne drive organisert trening dersom det er mulig å holde god avstand.

Trinn 2:

  • Barn og unge under 20 år kan delta på arrangementer som samler deltakere fra samme kommune med inntil 100 personer (i hovedsak barn og unge) innendørs.
  • Arrangementer kan gjennomføres med 200 personer innendørs der alle sitter på faste tilviste plasser.
  • Voksne bør ikke drive med organisert aktivitet med flere enn 20 personer innendørs og utendørs. Det oppfordres til aktivitet utendørs heller enn innendørs. Helsemyndighetene vil innen midten av april foreslå en modell for gjenåpning av breddeidretten.

Trinn 3:

  • Barn og unge under 20 år kan delta på arrangementer både innendørs og utendørs på tvers av kommunegrensene.
  • Antall deltakere vurderes fortløpende, også for voksne.
  • I breddeidretten for voksne vil det bli vurdert å åpne gradvis for seriespill og øvrige konkurranser.
  • Toppidrettsutøvere kan nå drive tilnærmet normal idrettsaktivitet.

Trinn 4:

  • Mye vil kunne være tilnærmet som normalt, men det vil fortsatt være antallsbegrensninger knyttet til store offentlige arrangementer og breddeidrett- og fritidsaktiviteter, men det må vurderes løpende.

Det vil fortsatt være antallsbegrensninger knyttet til store offentlige arrangementer og breddeidrett- og fritidsaktiviteter, men det må vurderes løpende. Det kan fortsatt være aktuelt med innreiserestriksjoner, særlig for reisende fra tredjeland. En må regne med at det kan være krav om karantene og test for reisende fra enkelte områder. Også reglene som gjelder for innreise, må løpende vurderes.

Se plan for gjenåpning og oversikt over lettelser i de ulike trinnene