Parc Fermé presenterer nå en unik samling av norsk bilsporthistorie. Over 8000 bilsportutøvere fordelt på 31 sesonger, 18 bilsportgrener og over 230 klasser er nå digitalisert og gjort tilgjengelig på en helt annen måte enn tidligere.
Ideen har Parc Fermé-grunnlegger og redaktør Simen Næss Hagen hatt i mange år; å skaffe til veie en større oversikt over mesterskapene som er kjørt i norsk bilsport utover det som er digitalisert fra og med 2013. Der Norges Bilsportforbund (NBF) selv har oversikten på sine nettsider som strekker seg kun ti år tilbake, så fikk Parc Fermé grønt lys av forbundet til å hente fram gamle papirer i deres arkiver i kjelleren, skanne dem og sette dem i vårt eget system.
Fasiten ble til slutt over 700 dokumenter som er skannet inn hånd for hånd, hvor det ble gitt tilgang på alle bokførte sammenlagtstillinger i norsk bilsport tilbake til 1993. Kombinasjonen av kunstig intelligens, manuell korrekturlesing og egne utviklerferdigheter gjør at Parc Fermé fire måneder senere har etablert en helt unik bilsportdatabase, og ambisjonen blir helt klart å systematisere tilsvarende datagrunnlag som også er eldre enn 1993 som ikke lenger finnes i NBFs kjellerarkiver.
– Egentlig tenkte jeg at det var en mer eller mindre umulig oppgave når denne ideen dukket opp i hodet for mange år siden. Men tilgang på flere verktøy og litt fortløpende oppfriskning av gammel kompetanse, sammen med nytenkende bruk av kunstig intelligens, har gjort at jeg har klart å realisere dette helt på egen hånd. Men det har vært enormt arbeid. Det føles litt som å levere en hovedoppgave innenfor høyere utdanning, sier redaktør og daglig leder Simen Næss Hagen.
Viktig bilsporthistorie
Navnet på tjenesten er altså «Bilsportbiblioteket» (https://bib.parcferme.no). Her kan man nå se hele historikken til eksempelvis Petter Solberg over hva han gjorde i norsk bilsport på 90-tallet før han ble en internasjonal utøver og per i dag tidenes største norske bilsportprofil. Eller man kan se hvilke rivaler mange av racingprofilene hadde i sine yngre dager på gokartbanen, og man kan oppdage flere profilerte bilsportutøvere som har prøvd seg i bilsportgrener og mesterskap du virkelig ikke ante at de hadde prøvd seg i.
Man får også god oversikt over klubbtilhørighet, medaljestatistikk, klasseoversikt – og attpåtil familierelasjoner som også er mulig å legge inn manuelt på utøverne.
Og foruten dyp oversikt over tradisjonelle bilsportgrener som rally, rallycross, racing, gokart, crosskart og så videre, så har vi også dokumenterte lister fra andre kategorier innenfor norsk bilsport som ikke er aktive eller like kjente. Eksempelvis grener som bilorientering, terrengtouring, trafikkløp og traktorpulling.
Grunndataen er hentet fra lister over mesterskap med NM- eller norgescupstatus, og gjelder kun mesterskapslister og ikke enkeltløp. Fordi disse listene stort sett også inneholder terminlistene, så er planen videre å sette arrangementene i system, både hva gjelder arrangørklubber, baneanlegg og generelle lokasjoner. Og databasen som er satt opp inviterer til ytterligere utvikling, men for å få ferdig første steg så har fokusert vært på mesterskapene innenfor NM og norgescup.
– En ting er at det er spenning og underholdning i å søke opp seg selv som utøver eller snoke i gamle resultater fra andre bilsportutøvere. Men vi mener også at dette bygger viktig kunnskap om norsk bilsporthistorie, og vi håper dette er et verktøy som folk har glede av å bruke. Først og fremst for vår del er jo dette også et viktig og nyttig verktøy for Parc Fermé som landets eneste nettavis om norsk og internasjonal bilsport, sier Næss Hagen.
Over 250 timer
Mer enn 31.000 rader med resultater ligger inne, og er forsøksvis manuelt korrekturlest da kunstig intelligens ikke jobber presist nok med å transkribere all tekst fra papir til digitalt 100 prosent korrekt. I tillegg ligger mange utøvere inne med ulike navn, enten det er med eller uten mellomnavn eller andre former for feilstavelser, som i tillegg har skapt en enorm manuell jobb fordi statistikken på hver enkelt utøver ikke blir riktig dersom listene ikke er bokført med eksakt samme skrivemåte på navn.
– Jeg har ikke regnet veldig nøye på det, men at det er brukt i overkant av 250 timer siden senhøsten er i alle fall ingen overdrivelse. Men fortsatt kan det henge igjen litt ugress her og der, så det blir kontinuerlig oppdateringer og justeringer på innholdet, sier Næss Hagen.
Ettersom Parc Fermé ikke har spesifikke annonsører eller sponsorer tilknyttet den nye tjenesten, eller andre investorer tilknyttet virksomheten generelt, så er Bilsportbiblioteket per i dag forbeholdt årsabonnentene. Den store majoriteten av de som abonnerer har tilgang på årsbasis, så Parc Fermé oppfordrer til tegning av årsabonnement, så definert som «PF Gold» for å få tilgang til hele biblioteket. I disse lanseringsdager tilbyr Parc Fermé 200 kroner avslag på årsabonnement ved bruk av rabattkoden BIB24.
Og Parc Fermé oppfordrer også til jevne tilbakemeldinger. En så enorm mengde data gjør det tilnærmet umulig at det ikke har sneket seg inn en betydelig feil eller to, som selvfølgelig ønskes korrigert så raskt som mulig. Men om du også sitter på en uhorvelig mengde historisk resultatdata av offisielt kaliber som omhandler norsk bilsport, så er Parc Fermé også svært interessert i å samle dette for å se hvordan dette kan settes i digitalt system en gang i framtiden.
Faktaboks
- Parc Fermé er Norges eneste rendyrkede redaksjonelle plattform med norsk og internasjonal bilsport som sitt dekningsområde.
- Nettstedet ble grunnlagt i 2017 av journalist og bilsportentusiast Simen Næss Hagen.
- Ved siden av ordinær journalistikk har Parc Fermé en rekke sideprodukter- og tjenester; podkasten «Av med hjelmen», veggkalenderen «Bilsportkalenderen 2024», rallybildatabasen «Rallybasen» og nå lanseres altså den nye tjenesten «Bilsportbiblioteket».
- Denne databasen er basert på mesterskapsstillinger fra NM og norgescup i norsk bilsport helt tilbake til 1993 og gir innsikt i både utøvere, sesonger og ulike bilsportgrener og sesonger.