Spennende NM-helg i Bakkeløp

Årets bakkeløp for biler ble arrangert i Lillehammer Olympiapark med NMK Sør-Gudbrandsdal som arrangør, og løpene ble kjørt i den 1.590 meter lange asfaltraseen – den såkalte VIP-vegen.

Det ble 7 klasser hvor det skulle kåres norgesmestere og en klasse hadde status som norgescup.

I klassen for biler inntil 2000 ccm fikk tittelforsvarer Sebastian Høidalen fra NMK Grenland tekniske problemer allerede i første omgang lørdag og fikk dermed ingen fullførte omganger på første løpet. Dette rettet han imidlertid opp på andre løpet og vant alle omganger. Dermed sikret han seg bronse i mesterskapet. Johannes Rafoss fra NMK Grenland er sølvvinner i norgescupen for Rallycross junior og skulle prøve seg i bakkeløp for første gang med stort hell. Han hadde ingen respekt for de mer erfarne førerne og kjempet i toppen begge dager, vant også en omgang og endte til slutt opp med nok en sølvmedalje i et mesterskap, sin første i Bakkeløp. Anders Hansen fra KNA Indre Ytre Østfold var den mest rutinerte i klassen denne helgen og det skulle føre han helt frem til gull i Norgesmesterskapet.

I klassen for biler inntil 2400 ccm var det Kenneth Hansen fra KNA Varna som vant første NM-runde på lørdag, men på andre runde søndag stemte det ikke like godt. Det gjorde det derimot for Joakim Vestli fra KNA Oppland. Han var raskest opp bakken i to av omgangene og totalt raskest. Dermed vant han gull i NM foran Hansen. Petter Leirhol fra NMK Valdres var nest best på lørdag, men også han strevde litt mer med farten på søndag. Det ble allikevel bronse på Valdresgutten.

Emil Sivesind (NMK Krabyskogen) er årets utøver i rallycrossklassen over 2400 ccm. Han vant NM-gull i rallycross for 2 uker siden og denne helgen var han overlegen. Det hjalp ikke hvor mye de andre trykket på gassen, Sivesind kom etter og kjørte raskere. Herbjørn Haug fra KNA Solør Motorsport kjørte inn til sølvmedalje. Det ble en tett kamp om bronsemedaljen og til slutt var det Henning Nyberg fra NMK Gardermoen som vant denne foran Johnny Josdal. Josdal er nok en liten publikumsfavoritt i sin Chevrolet Camaro og endte bare to poeng bak Nyberg. Det begynner å bli en god del år siden Nyberg kjørte rallycross, så han var meget fornøyd over å kunne vise at han fortsatt kunne kjøre bil.

I klassen for rallybiler med tohjulstrekk var det endelig Jarle Lippert fra Asker og Bærum Motorsport sin tur til skinne sammen med en gullmedalje. Han var best begge dager og vant et klart gull i denne klassen. Litt mer spennende var kampen om de to andre plassene, og det var Camilla Antonsen fra KNA Varna  som til slutt vant sølv, tre poeng for Lars M. Berntsen fra NMK Hadeland.

Klassen for 4WD rallybiler og Supercars var den minste klassen i antall deltagere. Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad var best i alle omganger og vant gull foran Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport og Morten Lerdahl fra KNA Indre Ytre Østfold. Grøndal satte med dette medaljerekord i det han har tatt 30 medaljer i NM sammenheng i rally og bakkeløp.

Den kanskje mest spennende kampen denne NM-helgen stod Robert Skaugerud og Olav Fredriksen for i klassen for historiske biler som kjører etter Appendix K.  Olav Fredriksen som kjører for Asker og Bærum Motorsport var raskest begge omganger lørdag og hadde en NM-ledelse på 3 poeng til søndag.  Men Skaugerud (HRN) tråkket ekstra hardt på gassen søndag og slo Fredriksen alle tre omgangene og dermed vant han gull ett poeng foran Fredriksen. Per Helge Jakobsen fra KNA Kongsvinger vant bronsemedalje.

I Rallycross historisk var det Geir Paulsen fra NMK Krabyskogen var vant. Han vant foran Morten Østheim fra NMK Hadeland og Amund Walle fra NMK Krabyskogen

Klasse 7 som er Racingbiler GT4 og GT5 kjørte om Norgescup. Her var det Haakon Thomte fra NMK Krabyskogen som var suveren hele helgen. Han vant foran Kent-Rune Stubbene Karlsen fra NMK Fluberg og Anna Sand Skjærbekk fra NMK Solør.

Poengstilling i NM

Resultater fra løpet finnes på Sportity med kode NMBAKKELOP

Medaljer blir delt ut på Bilsportgalla 2024 som arrangeres 16. november på The Qube, Hans Gaarders veg, Gardermoen, Norge