Tommy Rustad fikk fortjenstmedalje i gull

Den mangeårige internasjonale racerføreren Tommy Rustad (50), er tildelt Norges Bilsportforbunds høyeste utmerkelse, fortjenstmedaljen i gull.

-Tommy Rustad har vært en av våre fremste profiler internasjonalt i 25 år, i flere grener av bilsporten og med en rekke forskjellige bilmerker. Når han nå trapper ned karrieren settes punktum for en karriere som få norske utøvere kan vise maken til, sier Bilsportforbundets president Per Madsen. Han hadde gleden og æren av å overrekke fortjenstmedaljen under Bilsportforbundets store premieutdeling på lørdag. Responsen hos de rundt 700 gjestene viste tydelig at både utmerkelsen ble satt pris på og at Tommy Rustad er en populær mann i bilsportkretser.

 

Tommy Rustad er bosatt på Harestua, og har i hele sin karriere kjørt for NMK Hadeland. Han har kjørt 562 billøp med ni forskjellige bilmerker i over 20 forskjellig land. Han har totalt 124 seire (54 utenfor Norge). Han har totalt 20 forskjellige mesterskapstitler.

Tommy Rustad startet sin karriere i gokart som 16-åring i 1984. Man kan trygt si han var en arvelig belastet sønn av den ikke ukjente bilsportprofilen Ola Rustad. Men i en travel hverdag var det ofte mamma Randi som måtte ta gokarten på bilhengeren og være med Tommy på trening og løp de første årene. De tre årene på landets gokartbaner skulle danne grunnlag for en formidabel karriere.

I 1987 debuterte Tommy i Rallycross og bakkeløp. Akkurat som pappa Ola sverget Tommy til Volvo. Men han fikk også fem løp i toppklassen i Europamesterskapet i rallycross tidlig på 90-tallet, og ble til og med vinner av en runde i en Ford RS200.

Fra 1993 innledet Tommy en lang og variert racing-karriere. Det startet med Formel Opel Lotus i Sverige, før han inntok resten av Europa i samme klasse. Deretter hadde en meget god sesong i Europaserien i Formel Renault i 1995.

Det gjorde at den franske bilprodusenten Renault virkelig fikk opp øynene for nordmannen. Det ble noen hektiske år med kjøring både i Renault Spider Cup, Trophé Andros, og det britiske mesterskapet BTCC i forskjellige Renault-biler.

 

 

 

Også det svenske mesterskapet STCC var en kjent arena for Tommy Rustad i perioden 1999-2012, med noen avbrekk. Midt i den perioden hadde han en sesong i rallycross-EM i 2006, og det var også i rallycross han avsluttet sin internasjonale karriere. Han ble Europamester i Supercar i 2015, mens han kjørte sin siste EM-runde i Frankrike nå i høst.

Rustad ble kåret til Årets Bilsportutøver i Norge i 1994 og 2000, og han har også fått Norsk Bilsports Gullratt for sine prestasjoner, og Norsk Motor Klubbs førermerke i gull.

I tillegg til sin karriere på bilsportbanen har Tommy Rustad medvirket i en rekke bilrelaterte TV-program, som Autofil på NRK og Broom på TV2.

Tommy Rustad er forsiktig med å si at han aldri mer skal kjøre billøp, selv om den internasjonale karrieren på høyt nivå er over.

 

-Jeg er godt forsynt nå, men abstinensene kommer vel til våren. Hver sommer de siste 35 årene har jeg brukt på bilbanen. Det er derfor ikke usannsynlig at jeg får lyst til å kjøre igjen. Det finnes mange spennende klasser, ikke minst klasser for historiske biler. Men da blir satsingen på et helt annet nivå, sier han.

NBFs fortjenstmedalje i gull er norsk bilsports høyeste utmerkelse.