Dennis Olsen stod for en fantastisk bilsportprestasjon da han vant 24-timersløpet på Daytona i helgen, men samtidig var han den eneste nordmannen til start i løpet som samler mange av de profesjonelle GT- og sportsvognførerne i verden. Et land som Danmark hadde tretten førere i dette løpet, så hvordan kan vi få flere nordmenn ut i den store verden?
-Dette er et spørsmål vi jobber med hver eneste dag i NBF Talentutvikling, og målet vårt er å «utvikle en toppidrettskultur i norsk bilsport, samt skape flere internasjonale mestere og profesjonelle førere», sier sportssjef i Norges Bilsportforbund, Atle Gulbrandsen.
NBF Talentutvikling jobber strategisk med å hjelpe norske bilsportutøvere med å skaffe seg en profesjonell karriere. Hva som definerer profesjonell kan variere mellom å leve av en lønn man får av en bilfabrikk eller et team, til å leve av et overskudd av sponsormidler man skaffer selv. Uansett innebærer det å være profesjonell at man primært lever av det å være en bilsportutøver, og at man gjerne kjører i internasjonalt anerkjente mesterskap.
-Vi har sett en positiv utvikling i norsk bilsport de siste årene, og selv om antallet profesjonelle førere fra Norge varierer litt fra år til år, er trenden klar med at det blir flere og flere nordmenn som lever av bilsport. Og selv om mange drømmer om å bli verdensmestere eller vinne store mesterskap, så er det også mange som har som hovedmål å bli profesjonell.
Prosentvis er det svært få bilsportutøvere i verden som er virkelig profesjonelle, og trolig er det under tusen førere på verdensbasis som lever av å kjøre for en fabrikk eller et team. Da sier det seg selv at det ikke er enkelt å bli en av disse, og skal man lykkes må man være uhyre rask, men også god til å skaffe penger de første årene i karrieren, kjøre i de riktige mesterskapene, god til å bygge nettverk, sterk fysisk og mentalt, ha en god teknisk forståelse, gjerne være god i språk og selvsagt være på rett sted til rett tid.
-Vi mener også kunnskap om bilsport er viktig for å lykkes. Man må vite om hvilke mesterskap som finnes der ute, og hvilken karrierevei til det er lurt å ta. Derfor arrangerer vi webinarer, og har jevnlige foredrag på våre samlinger, hvor utøverne kan få mer kunnskap om alt fra fysisk trening, mental trening, karrieremuligheter og mye mer, forteller Gulbrandsen.
Opp gjennom årene har temaer som «Hvordan bli profesjonell», «Datalogg og telemetri», «Holdninger i bilsport», «Bærekraft i bilsport», «Esport», «Hvordan bli kartleser», «Ernæring», «Hvordan holde seg frisk», «Viktigheten av fysisk trening i bilsport», «Mentaltrening», «Sosiale medier», «Antidoping» og mye mer vært foredrag på samlingene til NBF Talentutvikling.
-Vinteren er en fin tid til å skaffe seg mer kunnskap om hvordan man kan få seg en god bilsportkarriere, og derfor har vi noen tips til unge, sultne utøvere som ønsker seg mer informasjon.
Webinar: Hvordan bli proff
For rundt et år siden arrangerte sportssjef i Norges Bilsportforbund, Atle Gulbrandsen, et webinar med tittelen «Hvordan bli proff», hvor følgende temaer – med mest fokus på racing – ble diskutert:
-Hvor rask må du være for å bli en profesjonell racerfører?
-Hvilke mesterskap bør du kjøre for å bli oppdaget?
-I hvilke racingmesterskap kan man bli profesjonell, og hvor mye tjener de beste?
-Hvor mange er profesjonelle bilsportutøvere på verdensbasis?
-Hva innebærer det å være en «profesjonell racerfører»?
-Hvordan komme gjennom nåløyet for å slippe å betale selv?
-Hvor mye koster det å komme dit at du slipper å betale selv?
-Hvor viktig er fysisk trening?
-Hvor viktig er mentaltrening?
-Når er du for gammel?
-Hvor viktig er det å være synlig i sosiale og tradisjonelle medier?
-Hvordan skaffe seg nettverk?
-Eksempler fra virkeligheten
-Med mer
Webinaret kan fortsatt sees på denne linken!
Digital høstsamling
Husker dere den gangen det var pandemi? Det gjør i hvert fall vi i NBF Talentutvikling, for da måtte vi tenke alternativt mange ganger. Vi arrangerte en rekke online-treninger, esportløp og også en digital samling.
Der hadde vi treningstips fra vår fysiske trener Jan Åge Asgrimsplass, tips til mental trening fra vår mentaltrener Jon Krognes, tips til hvordan du kan bruke simulator i trening fra Roy Snellingen fra EVEN Management og sponsortips fra kommunikasjonsdirektøren i Norgesgruppen, Stein Rømmerud.
Den digitale samlingen kan du se her!
Safe is fast
Safe is fast er en digital treningsplattform, hvor det ligger massevis av informasjon om hvordan man skal lykkes i bilsport. Disse filmene og rådene er virkelig verdt å få med seg.
Enzo Mucci
Enzo Mucci er en britisk racingcoach som har jobbet med flere førere som blant annet har kommet helt til Formel 1. Han har sin egen Youtube-side med en rekke gode tips til unge førere.
Sjekk ut Enzo Mucci sin Youtube-side her!
Petter Solberg og Mads Østberg
NBF Talentutvikling hadde også et webinar med Petter Solberg i 2022, og Mads Østberg i 2023, men vi har dessverre ikke opptak av disse webinarene. Men trykk på lenkene, så kan dere lese litt om hva Petter og Mads kom med av råd.
Podkast
Det er også flere podkaster der ute, som kan være verdt å lytte til for unge bilsportutøvere. For eksempel «Over the limit podcast» med børdrene Laurens og Dries Vanthoor, som for øvrig henholdsvis totalvant og tok pole position i 24-timersløpet på Daytona i helgen.
Også «Back Seat Driver Pod» er verdt å lytte til for å få tips. I disse podkastene kan man få tips og høre intervjuer med racerførere, om de så drømmer om Formel 1, eller om det er GT-førere som de siste ukene kanskje har kjørt 24-timersløpet i Dubai, 24-timersløpet på Daytona og 12-timersløpet på Bathurst.
Nyheter
Vi anbefaler også unge utøvere å følge med på motorsportnyheter for å orientere seg om hva som skjer ute i verden. Det finnes mye bra info på sosiale medier også, men det er alltid lurt å lese nyheter på motorsport.com eller The-race.com. Atle Gulbrandsen skrev i denne artikkelen om hvordan Autosport lærte han om hvordan motorsport fungerer internasjonalt.
Norske parcferme.no er selvsagt også et bra sted for å følge med på hva som skjer, og det finnes gode norske podkaster man kan lytte til også.
Kick off
Den 11. februar arrangeres det også et kick off hos Gundersen Motorsport i Oslo, hvor det blant annet skal snakkes om hvordan man kan bli proff og få en karriere i bilsport.
Bli inspirert av de beste
De beste utøverne i norsk bilsport gjør de rette tingene. De trener bra fysisk og mentalt, de er flinke til å skaffe sponsorer, de bygger nettverk og de har god kunnskap om alt som trengs for å bli best.
Unge utøvere bør derfor la seg inspirere og lære av de beste.
Det er også lurt å følge med på siden til NBF Talentutvikling, hvor det stadig legges ut nyheter, samt følge NBF Talentutvikling på Facebook, samt Team Norway på Facebook og Instagram!