Strålende år for NBF Talentutvikling

2021 går mot slutten, og dette har vært et strålende år for NBF Talentutvikling og Team Norway.

-Også 2021 har vært sterkt preget av pandemien, men vi har fått gjennomført en rekke aktiviteter og de sportslige resultatene er kanskje de beste i norsk bilsport noensinne, sier sportssjef i Norges Bilsportforbund, Atle Gulbrandsen.

Året startet med en issamling for noen av utøverne på Team Norway, og rett etter denne var landslagstrener Jan Åge Asgrimsplass i Italia med gokartførerne Martinius Stenshorne og Marcus Ahlmann Sæter. Mot slutten av året var Asgrimsplass også med Marcus Påverud, Emil Heyerdahl og Dennis Hauger på løp og testing.

Det har også vært mye fokus på digitale aktiviteter i år også. Norge stilte eget lag i European Digital Motorsport Cup, det har blitt arrangert digitale tirsdagstreninger med veldig godt oppmøte, og det har blitt arrangert en egen digital klubbtrening for NMK Kongsberg, og landslagstrener Jan Åge Asgrimsplass har ikke hatt mindre enn 60 1:1 treninger med landslagsutøvere dette året. I tillegg har flere utøvere jobbet med mentaltrening sammen med Jon Krognes.

Etter å ha vært støttespiller til EVEN Management sitt prosjekt NextGeneration i fjor, ble NBF en offisiell samarbeidspartner i år. I dette prosjektet blir utøverne Benjamin Fuglesang, Oskar Biksrud, Dennis Bjerke og Karl Peder Nordstrand fulgt opp av EVEN Management daglig, og vi har også arrangert flere digitale kjøretreninger, hvor alle fra Team Norway har vært invitert. 2022 ble en stor suksess for Next Generation.

Den faste vårsamlingen måtte dessverre avlyses på grunn av pandemien, men ble erstattet med en «digital live-samling», hvor NBF presenterte årets landslag, vi hadde faglig innhold og avsluttet med et iRacing-løp med over 40 deltakere. Hele live-samlingen kan du se her!

Høstsamlingen gikk imidlertid som planlagt, med både treninger, besøk på Oslo Motorshow og interessante foredrag. Tidligere på høsten arrangerte vi også en asfaltsamling på Rudskogen.

FIA, det internasjonale bilsportforbundet, har også en rekke aktiviteter, hvor NBF Talentutvikling har vært engasjert. Blant annet FIA Rally StarFIA Motorsport Games, og Norge har med utøvere i både FIA Cross Car Academy Trophy og FIA Karting Academy Trophy, og NBF har hjulpet norske jenter å søke på FIA Girls on Track Rising Stars. Karl Peder Nordstrand gjorde stor suksess i FIA Cross Car Academy Trophy, og Emil Gjerdrum imponerte i FIA Karting Academy Trophy.

I år har NBF også inngått et samarbeid med Norges Motorsportforbund, hvor fire jenter fra bilsporten er med på «Team Norway Junior – Jenter», som er egne jentesamlinger, hvor også utøvere fra motorsykkel og båtracing er med. Samlingene var svært vellykket.

Også Bilsporttalentet ble arrangert på vanlig måte i år, og der var det Martinius Stenshorne som gikk helt til topps.

-I tillegg til stor aktivitet på våre breddeaktiviteter, har 2021 vært en av de beste sesongene til norsk bilsport resultatmessig noensinne. Utøverne på Team Norway, Norges raskeste landslag, har virkelig imponert. Det er selvsagt utøverne selv som skal ha mest av æren for det, men det viser også at vi har jobbet godt under pandemien, og at utøverne var godt forberedt når sesongene normaliserte seg.

Dennis Hauger vant FIA Formel 3, og ble også kåret til Årets Bilsportutøver. Andreas Mikkelsen vant både WRC2 og EM i rally. Andreas Bakkerud ble Europamester i rallycross. Fredric Aasbø vant Formula Drift. Emil Heyerdahl vant TCR-klassen i 24h Series. Torstein Eriksen tok gull blant kartleserne i WRC2. Og en rekke andre utøvere stod for strålende enkeltresultater og sammenlagtresultater, blant annet i NM.

-Nå venter en velfortjent juleferie, men vi er allerede i gang med planleggingen for neste sesong. For et par uker siden fikk vi også den hyggelige beskjeden om at vi får fortsatt støtte av FIA i 2022, etter en omfattende søknadsprosess. I 2022 skal NBF blant annet hjelpe Dennis Hauger litt ekstra, og vi planlegger både kjøresamlinger og treningssamlinger for både bredde og elite. På nyåret skal vi også ta ut utøverne på Team Norway for 2022, avslutter Atle Gulbrandsen.